Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-12-15, 05:43   #1
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Lite siffror från travsportens värld


2014 är snart till ända, och även om det återstår några V75-omgångar samt att vintermeetinget på Vincennes är igång så går det ändå att sammanfatta travåret 2014 sett från siffrornas värld.

Björn Goop vinner flest segrar som kusk i år igen. Ulf Ohlsson har utmanat, men till slut fick en lite högre segerprocent genomslag. Björn Goop har i år kört in över 42Mkr i pengar, och det finns inget som hindrar att han drar in någon miljon till de sista veckorna. Det är riktigt bra siffror som kan vara svenskt rekord i inkört under ett år. Skillnaden i pengar till Ulf Ohlsson är mer än 15 miljoner, vilket säger en del om att Björn tagit sina segrar i generellt sett betydligt hårdare sammanhang än Ulf.

Tvåan i penningligan heter Örjan Kihlström som kört in nästan 30.000kr/start. Vinsten i Prix d’Amerique drar naturligtvis upp snittet lite, men Örjan är de stora sammanhangens man.

Inkört per start är ett bra mått på hur bra man har det som hyrkusk. Som regel får man nöja sig med provisionen 5% av det inkörda, och inget mer. Pengar som skall räcka till resor, personlig utrustning, böter och en lön. Flera hyrkuskar snittar långt under 10.000kr inkört per år, vilket i många fall innebär 250-300kr/start att fakturera. Då är det jobbigt att få ekonomin att gå ihop.

Att köra i rätt sammanhang finns det en hel del exempel på hur viktigt det är. Stefan Söderkvist och Torbjörn Jansson har kört nästan lika många lopp, de kommer bägge att hamna på knappa 1200 körda lopp i år. Segerprocenten är ganska lika, 7,7 mot 8,4. Tobbe har kört in dubbelt så mycket pengar som Stefan, 14,9Mkr jämfört med 7,5Mkr.

De tio bästa kuskarna ser i år ut att tillsammans vinna ungefär 100 lopp mindre än 2013. Om det beror på breddtravet eller att det är färre lopp är svårt att säga, kanske är det en kombination?

På tränarsidan vinner Robert Bergh såväl ligan för mest intränat som flest segrar. Det är rätt långt ned till andraplatsen som Peter Untersteiner och Björn Goop har en mycket tät fight om. Lika många segrar, Peter har en halv miljon mer intränat än Björn.

Ser vi till pengarna så är det rätt så anmärkningsvärt att ingen Solvallatränare placerar sig topp 5, däremot embarkerar man platserna 6-10, även om det handlar om några få tusenlappars marginal när det gäller plats 10.

Om det är de allmänt sänkta prispengarna eller breddtravet som är orsaken står skrivet i stjärnorna, men de tio främsta tränarna tränar 2014 in drygt 10Mkr mindre än föregående år.

Hästarna då, vad har de presterat? ST:s statistik är minst sagt märklig, vilka kriterier som finns för att vara med resp inte vara med är lite otydliga. T.ex. finns Sebastian K, Commander Crowe, Timoko och Sirene de Feugeres med, men inte en häst som t.ex. Maven. 30 hästar som är fem år eller äldre har hittills sprungit in mer än en miljon i år. Det finns en hel del som står strax under miljonen, och det kan mycket väl komma att bli flera som kravlar sig över denna gräns under årets sista veckor.

13 fyraåringar har också sprungit in mer än en miljon, liksom åtta treåringar och och två tvååringar. Även här finns det en del kandidater till att vilja ansluta sig till klubben. Med massor av V75 sista dagarna, samt E3-revansch med 300kkr i förstapris är det goda chanser för många hästar att lyckas. Jämför vi med föregående år så verkar de äldre ha lyckats bättre 2014 än tidigare, medan det för unghästarna ser tvärtom ut, det är färre där som kutat in en miljon i år jämfört med tidigare. Vi får se om slutspurten till slut kan ändra på detta.

På uppfödarsidan är det Menhammar i topp, följt av Annemanna (f.d. Boko) som ligger i topp. Nästan 100 uppfödare har i år sett sina uppfödningar tillsammans springa in mer än en miljon. Det är några färre än föregående år, men året är ju inte riktigt slut ännu.

Tittar vi på vilka hingstar som haft mest framgångsrika avkommor i år så är Love You i toppen, i år igen. Bästa svenskfödda hingst är From Above på plats 14, han är den enda som platsar topp 20. Förra året var det tre svenskfödda hingstar som knep en plats på topp 20.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+10), Wagner (+10), Magnus (+10), Heuer (+1), Sampo (+10), boozty (+10), shasha (+10)
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td